Kış mevsiminde kilo almak hepimizin ortak sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Bunun en önemli nedenleri arasında tabii ki metabolizma hızının düşmesi yer alıyor.
Kış mevsiminde soğuyan havaların etkisiyle vücudumuz değişen ısıya uyum sağlamak için kendi ısısını korumaya çalışıyor. Bu nedenle harcadığı enerjiyi azaltmak için vücut metabolizma hızını düşürüyor. Metabolizma hızımızı nasıl artırabiliriz diye soranlardansanız bu yazımız tam size göre!
- Su içmeyi ihmal etmeyin. Her sabah mutlaka aç karnına 1 bardak su içmek metabolizma hızı için oldukça yararlıdır. Sabah aç karnına soğuk su içmek yağ yakımına yardımcı olur. Vücut dışarıdan aldığı besin öğelerini kendi ısısına getirmeye çalışacağından ekstra bir enerji harcar.
- Kahvaltıyı atlamayın. Sabaha kadar midenize bir şey girmediği için metabolizma vücudu korumak adına yavaşlar. Eğer sabahları kahvaltı etmeden güne başlanırsa geçen her süre metabolizmanın daha da yavaşlamasına neden olur. Bu sebeple her sabah mutlaka kahvaltı yapılmalıdır. Süt ve süt ürünleri (yağ oranı düşük), yumurta ve tam tahıllı ekmek sabah kahvaltısında tüketilebilir. Sonrasında ise öğünler arasında atırştırmayı ihmal etmeyin.
- Geç saatte yemeyin. Yapılan araştırmalar kuvvetli bir kahvaltı ve öğle yemeği ile hafif bir akşam yemeği yiyerek kilo verilebileceğini gösteriyor. Bu nedenle akşam yemeği olabildiğince erken bir saatte ve mümkünse yatmadan en az 4 saat önce yenilmiş olmalıdır.
- Gerektiği kadar kalori alın. Alınan kalori miktarı, vücudun ihtiyacını karşılayamayacak kadar düşük olduğunda metabolizma yavaşlar. Yani çok düşük kalorili diyetlerin uzun süre uygulanmaması gerekir.
- Harekete geçin. Kas kitlesi direk olarak kalori yakımı ile doğru orantılıdır. Eğer kas oranı normale göre yüksek ise metabolizma hızı yüksek demektir.
- Kaslarınızı kuvvetlendirin. Haftada 2-3 gün ağırlık çalışması yaparak, kaslarınızı çalıştırın. Aerobik egzersizler yağ yakar. Ağırlık çalışması ise vücudu sıkılaştırır, şekillenme sağlar ve metabolizma hızını artırır. Ancak bu tarz egzersizlerin bir uzman gözetiminde yapılması gerekir.
- Baharatları sofranızdan eksik etmeyin. Baharatlı gıdalar metabolizmanızın hızlanmasını sağlar. Özellikle kırmızı biber iyi bir metabolizma hızlandırıcı etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalarda kırmızı biberin içerisinde bulunan kapsaisin adlı etken maddenin metabolizmayı hızlandırdığı tespit edilmiştir. Yine aynı şekilde hardal ve karabiber de iyi birer metabolizma hızlandırıcıdır. Baharatların metabolizma hızlandırıcı etkisi anlıktır. Bu etkiden faydalanabilmek için midesi problemli olmayan kişilerin her gün bir miktar baharat tüketmeleri önerilir.
- Metabolizma dostu proteinli besinler tüketin. Beslenme düzeninde proteinli besinlere mutlaka yer verilmelidir. Proteinli besinlerin termojenik etkileri karbonhidrat ve yağlara göre daha yüksektir. Sindirilirken de vücut daha fazla kalori harcar. Bu durum da metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Protein içeriği en yüksek olan yiyecekler; yağsız sığır eti, hindi, balık, tavuk, fındık, yumurta, süt ve süt ürünleridir.
- Kahve ya da yeşil çay için. Kahve haricinde yeşil çay da metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Yeşil çayın içerisinde bulunan kafein ve kateşin sayesinde metabolizma hızlanır. Yapılan araştırmalar egzersiz yapılmadan önce tüketilen yeşil çayın, egzersiz sırasındaki kalori yakımını yüzde 17 artırdığını göstermiştir.