Fitnews
    Popüler Yazılar

    Kurban Etlerini Dinlendirmeden Tüketmeyin!

    6 Temmuz 2022

    YAZIN KİLO VERMENİN 8 ETKİLİ YOLU!

    30 Haziran 2022

    Günlük Burç Yorumları (17 Haziran 2022 Cuma) ‘İlişkilerinizi Renkli Tutun!’

    17 Haziran 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Fitnews
    • Fitness
    • Galeri
    • Sağlık
    • Beslenme
    • Röportajlar
    • Teknoloji
    • FitStil
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    Fitnews
    Anasayfa » Kurban Etlerini Dinlendirmeden Tüketmeyin!
    Beslenme

    Kurban Etlerini Dinlendirmeden Tüketmeyin!

    Yağmur AkınBy Yağmur Akın6 Temmuz 20222 Min Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

     Kurban Bayramı geldi çattı. Kurban etlerini nasıl pişirmeli, saklamalı gibi konularda merak edilenleri DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Büşra Dinç’e sorduk.

    Kurban Bayramı denildiğinde aklımıza ilk gelen et ve ürünlerini bolca tükettiğimiz o kalabalık sofralar oluyor. Ülke olarak kırmızı eti en çok da bu dönemde tüketiyor, bayrama lezzet katıyoruz. Bu nedenle etin soframıza gelene kadar geçtiği işlemler büyük önem taşıyor. Veteriner kontrolünden geçmeyen ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan şarbon dahil olmak üzere, tüberküloz, tenya gibi birçok hastalık bulaşabileceğine dikkat çeken DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Büşra Dinç,  Kurban Bayramı’nda önceliğimizin kurbanın uygun koşul ortamında yani temiz bir ortamda kesilmesi olması gerektiğini söylüyor. Kurban etlerini tüketmeden önce 24 saat dinlendirmek gerektiğini hatırlatan Dyt. Dinç, bunun nedenini şöyle açıklıyor:

    “Hayvanlar kesildikten hemen sonra ölüm katılığı dediğimiz bir durum yaşanıyor. Kesilen etleri dinlendirmeden tüketirsek; karın ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemler ortaya çıkabiliyor. 24 saat bekletemiyorsanız sabah kesilen etleri, en azında akşama kadar bekletip, küçük parçalara ayırarak ya da kıyma olarak tüketmek daha sağlıklı.”

    Eti yıkamadan pişirin

    Dyt. Dinç, bazı kişilerin etleri kullanmadan önce yıkadığını ama bunun yanlış bir davranış olduğunu belirtiyor. Yıkandığı zaman ette bakterilerin daha da dağılacağını anlatan Dyt. Dinç, pişerken belli bir ısıya maruz kalan ette, bakteriler yok olacağı için eti yıkamaya gerek olmadığını söylüyor. Et doğranan tahtanın sadece et için kullanılması gerektiğini de hatırlatan Dyt. Dinç, sözlerini şöyle sürdürüyor:

    “ Et ve çiğ olarak tüketeceğiniz bir besini aynı tahtada kestiğinizde çiğ etteki zararlı bakterileri vücudunuza almış olursunuz. Etin kendi yağı olduğu için et kullanılarak yapılan ana yemeklere (sebze ya da kurubaklagil ) ekstra yağ ilave edilmemelidir. Etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Pişirme yöntemi olarak ise fırınlama, haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.”

    Peki, kurban etleri nasıl muhafaza edeceğiz? DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dyt. Büşra Dinç, en iyi saklama yönteminin etleri kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrıldıktan sonra tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, buzluk kısmında ise -18 santigrat derecede saklamak olduğunu söylüyor. Bu şekilde etlerin daha uzun süre saklanabileceğini hatırlatan Dyt. Dinç, pişirmek için buzluktan çıkartılan etlerin ise buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmesi, çözdürülen et hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerektiğinin altını çiziyor. 

    DoktorTakvimi.com Dyt. Büşra Dinç Kurban bayramı şarbon tenya tüberküloz
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Yağmur Akın
    • Website

    İlgili Mesajlar*

    Beslenme 30 Haziran 2022

    YAZIN KİLO VERMENİN 8 ETKİLİ YOLU!

    Beslenme 13 Haziran 2022

    Sıcak Havalarda Sağlığınızdan Olmayın!

    Beslenme 9 Mayıs 2022

    CİLDİ YENİLEMEK İÇİN 6 ALTIN ÖNERİ

    Beslenme 9 Mayıs 2022

    METABOLİZMAYI HIZLANDIRMANIN PÜF NOKTALARI

    Beslenme 27 Nisan 2022

    Ağız kokusunu gidermek için neler yapılmalı?

    Beslenme 25 Nisan 2022

    Nesfit, Koşu Bandı Kampanyası Herkesi Harekete Geçmeye Çağırıyor!

    Cevap bırakın Cancel Reply

    gymholix
    Popüler Yazılar
    Beslenme 6 Temmuz 2022

    Kurban Etlerini Dinlendirmeden Tüketmeyin!

     Kurban Bayramı geldi çattı. Kurban etlerini nasıl pişirmeli, saklamalı gibi konularda merak edilenleri DoktorTakvimi.com uzmanlarından…

    YAZIN KİLO VERMENİN 8 ETKİLİ YOLU!

    30 Haziran 2022

    Günlük Burç Yorumları (17 Haziran 2022 Cuma) ‘İlişkilerinizi Renkli Tutun!’

    17 Haziran 2022

    Günlük Burç Yorumları! (16 Haziran 2022) ‘Değişime Hazır Olun’

    15 Haziran 2022
    Bizi Takip Edin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    e-posta kayıt

    fitnews Hakkında
    fitnews Hakkında

    Kendini seven, vücuduna değer veren, hem beden hem de ruh sağlığının önemi bilen herkes, fitnews ile her ay yepyeni bir yolculuğa çıkıyor. Beslenme önerileri, diyet listeleri, fitness programları, sağlıklı yaşam haberleri, spor aktiviteleri ve güzellik tüyoları ile fitnews, okurlarına daha sağlıklı ve formda bir hayatın rehberi oluyor.

    Email: info@fitnews.com.tr

    Künye
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    Son Yazılar

    Kurban Etlerini Dinlendirmeden Tüketmeyin!

    6 Temmuz 2022

    YAZIN KİLO VERMENİN 8 ETKİLİ YOLU!

    30 Haziran 2022

    Günlük Burç Yorumları (17 Haziran 2022 Cuma) ‘İlişkilerinizi Renkli Tutun!’

    17 Haziran 2022
    Son Yorumlar

      Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.