Kalp sağlığı söz konusu olduğunda en tehlikeli kelimelerden biri hiç kuşkusuz ‘şeker’. Ne kadar az şeker tüketirseniz kalbiniz o kadar sağlıklı olur. Buradan hareketle öncelikle hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan şekerli içeceklere doğal alternatifler seçerek, şekerle arayı açmanızda fayda var.
Kalp sağlığı söz konusu olduğunda en tehlikeli kelimelerden biri hiç kuşkusuz ‘şeker’. Ne kadar az şeker tüketirseniz kalbiniz o kadar sağlıklı olur. Buradan hareketle öncelikle hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan şekerli içeceklere doğal alternatifler seçerek, şekerle arayı açmanızda fayda var.
Çikolata, kek ve dondurma, tercih ettiğiniz ‘tatlılar’ listenizde mi? Arada bir yenilen tatlı, dengeli bir diyetin parçası olabilirken (aynı zamanda kaçamak yemeğiniz ya da diyete ara verdiğiniz günlerde de yenebilir) ancak normal kiloda olsanız bile şeker alımınızı makul seviyelerde tutmak genel sağlığınız açısından oldukça faydalı. Unutmayın ki şeker tüketimi sadece bel bölgenizde etkisini göstermez, aynı zamanda kalbinize de etkisi büyüktür. Kalp krizi geçirmek için aşırı kilolu ya da obez olmanız gerekmez. Şeker yönünden zengin bir beslenme düzeni, trigliserit (vücut yağının ana bileşeni) oranlarınızı da yükselterek kötü kolesterol olarak da bilinen LDL (düşük yoğunluklu protein) seviyelerinde de artışlara neden olur. Karaciğerleriniz ise damarlarınıza zarar verici yağları kan akımınıza yollar ki bu durum tansiyona ve kalp üzerinde gereksiz baskıya neden olur. Zamanla damar sertleşmesi gelişir ve sert plak parçaları kopup kan akımını bloke ederek kalp krizi ve felce yol açabilir.
Kalp krizi geçirmek için aşırı kilolu ya da obez olmanız gerekmez. Şeker yönünden zengin bir beslenme düzeni, trigliserit (vücut yağının ana bileşeni) oranlarınızı da yükselterek kötü kolesterol olarak da bilinen LDL (düşük yoğunluklu protein) seviyelerinde de artışlara neden olur.
NE KADAR ŞEKER TÜKETMELİ?
Hastalıklara davetiye çıkarmamak için genel beslenme düzeniniz içinde tükettiğiniz şeker oranının %15 seviyesini geçmemesi gerekiyor. Bir çay kaşığında yaklaşık 16 kalori bulunduğunu düşünecek olursak kadınlar için bu miktarın yaklaşık 6 çay kaşığına denk gelen 100 kaloriyi, erkekler içinse 9 çay kaşığına denk gelen 150 kalori geçmemesi gerekiyor. Bu da öncelikle günlük olarak tükettiğimiz içeceklerdeki şeker oranını azaltmamız, asitli kutu içeceklerle olan bağımızı koparmamız gerektiği anlamına geliyor.
Bir kutu asitli içecekte 9 çay kaşığı şeker bulunduğunu düşünecek olursak kadınların gün aşırı bir kutu asitli içecek tüketmesinin, diğer kaynaklardan alınan şeker miktarını saymasak bile, zaten günlük şeker alımlarını aştığını açıkça ortaya koyuyor.
3 ADIMDA ŞEKER ALIMINI AZALTIN
1- Çay ve kahvede şekeri es geçin
Çay kahve deyip geçmeyin, çay ve kahvelerinizde şekeri es geçin. Gün boyu sıklıkla tükettiğiniz kahve ve çaylarınızda şeker oranını azaltmakla başlayabilirsiniz işe… Şekeri birden kesmekte zorlanıyorsanız yavaş yavaş kesin ya da alışana kadar az miktarda tatlandırıcı ile takviye edin. “Tatlı olmadan yaşayamam” diyenlerdensiniz eğer, rafine şeker yerine, normal şekerlere göre kalorisi çok daha az olan tatlandırıcılardan kullanın. Doğal olarak tatlı olan böğürtlen çayını da deneyebilirsiniz.
2- Asitli kutu içecekleri sınırlayın
Asitli kutu içeceklerle aranıza bir set çekin. Canınız bu tarz bir içecek çektiğinde maden sodanızın içine biraz yaban mersini suyu katarak tatlandırabilirsiniz. Ya da suyunuza limon, salatalık ve nane katarak da tat katmak da iyi bir fikir olabilir.
3- Sağlıklı ve akıllı seçimler yapın
Çikolata pek çoğumuz için vazgeçilmez. Siz siz olun çikolata yemeniz şart olduğunda seçiminizi ‘bitter’den yana yapın. Kakao oranı %70-85 olan 30 gramlık bir bitter çikolata 170 kalori ve 7 gram şeker (28 kalori) içerir ve çok daha sağlıklıdır.