Fitnews
    Popüler Yazılar

    Kurban Etlerini Dinlendirmeden Tüketmeyin!

    6 Temmuz 2022

    YAZIN KİLO VERMENİN 8 ETKİLİ YOLU!

    30 Haziran 2022

    Günlük Burç Yorumları (17 Haziran 2022 Cuma) ‘İlişkilerinizi Renkli Tutun!’

    17 Haziran 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Fitnews
    • Fitness
    • Galeri
    • Sağlık
    • Beslenme
    • Röportajlar
    • Teknoloji
    • FitStil
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    Fitnews
    Anasayfa » Diyabette Egzersiz Nasıl Olmalı?
    Antrenmanlar

    Diyabette Egzersiz Nasıl Olmalı?

    Yağmur AkınBy Yağmur Akın11 Şubat 20224 Min Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Fiziksel aktivite; vücutta meydana gelen, kas aktivitesinin olduğu herhangi bir aktivitedir. Egzersiz ise bir amaca uygun olarak planlanmış, tekrarlar içeren fiziksel aktivitelerdir. Kişiden kişiye ve yapılan fiziksel aktiviteye göre değişiklik gösteren enerji tüketimi göz önüne alınarak uygulanan programlar amaca ulaşacaktır. Bu nedenle, hangi aktivite için oluşacak enerji tüketimi bilinmesi, verilen egzersiz programlarında önemlidir. 

    “Kişiye aktivite önerilirken, egzersiz test bulguları, iklim, çevre koşulları, entellektüel talepleri, besin alımı, emosyonel durumu (duygu durumu) ve tabii ki sağlık durumu göz önüne alınmalıdır. Benim ise bu yazımda değinmek istediğim konu “diyabetliler ve egzersiz”.

    Diyabet tedavisinde; tıbbi beslenme tedavisi, ilaç tedavisi ve egzersiz (fiziksel aktivite) ayrılmaz üçlüdür. Egzersiz en az beslenme ve ilaç tedavisi kadar önemlidir. Özellikle, tip 2 diyabetli hastalarda fiziksel aktivitenin artırılması, şekerin hücreler tarafından kullanılmasını hızlandırır ve kan şekerini düşürücü yönde etki yapar. Ayrıca egzersiz, kan kolestrolü ve trigliseridlerin azalmasına, obezitenin düzeltilmesine, hipertansiyonun düşmesine de yardımcı olur. Bununla beraber egzersiz hipoglisemi (kandaki şekerin düşüklüğü) oluşumuna da yol açar.

    Egzersizin tüm faydalarına rağmen, diyabetliler için normal glikoz düzenleyici mekanizmasının bozuk olmasından dolayı sakıncaları vardır.

    Egzersiz sırasında artan kas aktivitesi enerji ihtiyacını büyük ölçüde artırır. Tip 1 diyabetliler egzersiz sırasında, egzersiz öncesi kan şekeri dolaşımdaki insülin düzeyi ve egzersiz ile hem hiperglisemi hem de hipoglisemiye yatkındırlar. Eğer insülin düzeyi çok düşükse vücuttaki yağlar yakılarak enerji sağlanmaya çalışır. Bu esnada glikoz (şeker) açığa çıkar. Ve kan şekeri yükselir. Ayrıca yağların yakımıyla keton cismi (yağ asitlerinin yıkılmasından sonra ortaya çıkan enerji yakıtı olarak kullanılan maddeler) oluşur ve birey ketoasidoza (kanda keton cisimlerin birikmesi) girebilir. Aksine eğer dolaşımda insülin düzeyi çok yüksekse karaciğerden glikoz (şeker) üretimi azalır kasa glikoz girişi artar ve böylece hipoglisemiye yol açar.

    Bunun dışında diyabetten göz, böbrek ve sinir problemleri kötüleşebilir. Kötü metabolik kontrolü olanlar da retinopatil diyabetten dolayı damar tıkanıklığı oluşabilir. Egzersiz sırasında kan basıncı diyabetlilerde, diyabetli olmayanlardan daha fazla yükselebilir. Egzersiz sırasında kalp hızı, maximal kalp hızının % 60-80’i olmalıdır.

    Egzersiz ısınma ve soğuma dönemleri içermeli, bu süreler 5-10 dk olmalıdır. Egzersiz süresi 20 dk’dan az olmamalıdır ve haftada 2-3 kez yapılmalıdır.

    EGZERSİZ BOYUNCA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

    Egzersiz öncesi ve sonrası kan şekeri ölçülmelidir. Eğer kan şekeri 250 mg/dl’den yüksek veya 100mg/dl’den düşükse egzersize ara verilmelidir.

    Egzersiz öncesinde gerekliyse insülin dozu azaltılmalıdır ve insülin yapılan ekstremiteye egzersiz yaptırılmamalıdır. Bunun sebebi insülin yapılan bölgeyi çalıştırdığında o bölgede ki kan akışı artışıdır. Bu da insülinin daha hızlı emilmesine sebep olur. Bu da hızlı şeker düşmesine sebep olup kişiyi ciddi hipoglisemi komasına sokabilir.

    İnsülin kullanan diyabetliler, insülinin kanda en yüksek değere ulaştığı sırada egzersizden kaçınmaları gerekir.

    Farklı egzersiz tiplerine olan bireysel glikoz yanıtları öğrenilmeli ve süresine bağlı olarak egzersiz sonrası 24 saate kadar besin alımı artırılmalıdır.

    EGZERSİZİN FAYDALARI 

    Egzersiz sırasında ve sonrasında kan şekeri düşer.İnsülin reseptör sayısını artırır. İnsüline duyarlılığı artırır.

    İnsülin reseptörlerinin duyarlılığını artırır. Kullanılan insülin dozu veya oral ilaç gereksinimini azaltır. Fiziki uyumu artırır. Kalp ve akciğerleri kuvvetlendirir. Total kolestrol ve LDL kolestrolü azaltır, HDL kolestrolü artırır. Kardiyovasküler risk faktörlerini azaltır. Psikolojik yararları vardır. Stress ve anksiyeteyi azaltır. Yaşam kalitesini artırır. Tip 2 diyabetlilere gelecek olursak bu kişilerde egzersize bağlı hipoglisemi daha az görülür. Tip 2 diyabette de egzersiz yapmanın faydaları olduğu gibi zararlarıda vardır. Obezlerde zayıflamaya destek olur. İnsülin duyarlılığını artırdığı için daha iyi kan şekeri kontrolü sağlanır. Glikozun kullanımı artar. Karaciğerden glikoz üretimi azalır. Egzersiz sırasında kanda insülin seviyeleri azalır. Stresi azaltır. Hastaların yaşam kalitesini artırır.

    HAZIRLIK SÜRECİ

    Hazırlık süreci, egzersize uygun ısınma ve soğuma periyodları içermeli (5-10 dk). Yaralanmalardan korunmak için, uygun spor ayakkabı seçimi ve ayakların kuru olması gerekir. Diyabet kimliği yanınızda olmalı. Egzersizden 2 saat önce 500 ml sıvı ve egzersiz sırasında da sık sık sıvı alımı yapılmalı. Egzersiz, öğünden 1-1.5 saat önce yapılmalıdır.

    Tek başına egzersiz yapılmamalı, haftada 3-5 kez olacak şekilde ve düzenli egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz öncesi kan şekeri ölçülmeli. Egzersiz süresince diyabetli, yanında glikoz kaynağı besinler bulundurmalıdır. Tüple dalma, planörle uçma, yamaç paraşütü, sörf, tırmanma gibi sporlarda hipoglisemiyi tedavi etmede ve önlemede zorluklar olabilir. Özel önlemler alınmalıdır. Yürüme, hafif koşu, yüzme, bisiklete binme gibi egzersizlerle ise önceden nabız yükseltilmelidir.

    Diyabet Diyabet tedavisi Diyabette egzersiz insülin tip 2 diyabet
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Tumblr Email
    Yağmur Akın
    • Website

    İlgili Mesajlar*

    Sağlık 15 Haziran 2022

    Yazı Sağlıkla Geçirmek İçin Bu Önerilere Kulak Verin

    Beslenme 9 Mayıs 2022

    CİLDİ YENİLEMEK İÇİN 6 ALTIN ÖNERİ

    Beslenme 9 Mayıs 2022

    METABOLİZMAYI HIZLANDIRMANIN PÜF NOKTALARI

    Beslenme 27 Nisan 2022

    Ağız kokusunu gidermek için neler yapılmalı?

    Fitness 25 Nisan 2022

    Bilgi Eksikliği Sporcu Yaralanmalarına Yol Açıyor…

    Beslenme 25 Nisan 2022

    Nesfit, Koşu Bandı Kampanyası Herkesi Harekete Geçmeye Çağırıyor!

    Cevap bırakın Cancel Reply

    gymholix
    Popüler Yazılar
    Beslenme 6 Temmuz 2022

    Kurban Etlerini Dinlendirmeden Tüketmeyin!

     Kurban Bayramı geldi çattı. Kurban etlerini nasıl pişirmeli, saklamalı gibi konularda merak edilenleri DoktorTakvimi.com uzmanlarından…

    YAZIN KİLO VERMENİN 8 ETKİLİ YOLU!

    30 Haziran 2022

    Günlük Burç Yorumları (17 Haziran 2022 Cuma) ‘İlişkilerinizi Renkli Tutun!’

    17 Haziran 2022

    Günlük Burç Yorumları! (16 Haziran 2022) ‘Değişime Hazır Olun’

    15 Haziran 2022
    Bizi Takip Edin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    e-posta kayıt

    fitnews Hakkında
    fitnews Hakkında

    Kendini seven, vücuduna değer veren, hem beden hem de ruh sağlığının önemi bilen herkes, fitnews ile her ay yepyeni bir yolculuğa çıkıyor. Beslenme önerileri, diyet listeleri, fitness programları, sağlıklı yaşam haberleri, spor aktiviteleri ve güzellik tüyoları ile fitnews, okurlarına daha sağlıklı ve formda bir hayatın rehberi oluyor.

    Email: info@fitnews.com.tr

    Künye
    Facebook Twitter Instagram Pinterest YouTube
    Son Yazılar

    Kurban Etlerini Dinlendirmeden Tüketmeyin!

    6 Temmuz 2022

    YAZIN KİLO VERMENİN 8 ETKİLİ YOLU!

    30 Haziran 2022

    Günlük Burç Yorumları (17 Haziran 2022 Cuma) ‘İlişkilerinizi Renkli Tutun!’

    17 Haziran 2022
    Son Yorumlar

      Yukarıya yazın ve aramak için Enter tuşuna basın. İptal etmek için Esc tuşuna basın.